Stedet

As Friskole har hjemme i en gammel landsbyskole, 5 km. nord for Juelsminde by. De smukke og rummelige bygninger byder på gode rammer for en tidssvarende undervisning. Der er legepladser og en stor have med klatretræer og græsplæner. Der er gymnastiksal, og sportsanlæg med boldbaner lige uden for døren.

Skolen har en fuldt udbygget fritidsordning, der har til huse i sin egen afdeling af skolen. Her er forskellige rum som kan bruges til leg, lærning eller kreativt arbejde. Fritidsordningen kan benyttes såvel om morgenen som om eftermiddagen.

Skolen er en lille skole. Der optages 20 elever i hver klasse. Skolen omfatter årgangene fra børnehaveklasse til 9. klasse.

Baggrunden

De første danske friskoler blev oprettet i slutningen af 1800-tallet, inspireret af N.F.S. Grundtvigs og Christen Kolds tanker.

Rundt om i landet sluttede forældre sig sammen om selv at tage ansvaret for deres børns undervisning. Friskolerne skulle være modvægt til datidens almindelige børneskoler med deres udenadslære, terperi og karaktergivning. Siden er der oprettet flere hundrede friskoler rundt omkring i landet, og der oprettes stadig flere. Hver skole har sin egen profil - i og med, at den er forældrenes skole.

For mange friskoler har udgangspunktet været en reaktion mod nedlæggelsen af den lokale kommuneskole. Det er også tilfældet i As. Her blev friskolen oprettet af en kreds af forældre i 1996, da den lokale kommuneskole blev nedlagt. Der har været skole i As siden 1914.

Skolen fungerer i dag også som samlingssted for det kulturelle liv på egnen.